07/03/2019

Αστικό δίκαιο – διαζύγια

Ένα διαζύγιο δεν φαντάζει ευχάριστο για κανέναν άνθρωπο. Αντιθέτως, ακούγεται περισσότερο ως μια ιδιαιτέρως επίπονη και άχαρη διαδικασία, ικανή να προκαλέσει άγχος, φόβο και να διαταράξει την ψυχική ηρεμία ενός ατόμου

Παρόλαυτα, με την σωστή καθοδήγηση μπορεί η διαδικασία αυτή να ολοκληρωθεί ταχύτερα και με τον ελάχιστο δυνατό πόνο, χωρίς να προκαλέσει βαθιά τραύματα, αρκεί να υπάρχει η ανάλογη υποστήριξη όχι μόνο κατά την διάρκεια της διαδικασίας λύσης ενός γάμου, αλλά ακόμα και μετά την λύση αυτού.

Στην ουσία, ο καλός δικηγόρος σε ένα διαζύγιο είναι κάτι περισσότερο από φύλακας των νομίμων δικαιωμάτων σου, είναι ένας συμπαραστάτης, που βρίσκεται δίπλα σου και με την σωστή καθοδήγηση σε βοηθάει να ξεπεράσεις κάποιες ιδιαίτερα δύσκολα  καταστάσεις, που μπορεί να προκαλέσει ένας χωρισμός. .

Για αρχή, πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι το ποσοστό των έγγαμων σχέσεων που καταλήγουν σε διαζύγιο στις μέρες μας, δεν είναι τόσο σπάνιο. Ενδεικτικά μόνο, το 2017 εκδόθηκαν στην Ελλάδα, 19.190 διαζύγια, 44% περισσότερα σε σχέση με το 2010. Τα περισσότερα από αυτά συμβαίνουν στα επτά (7) χρόνια γάμου. Δεν είναι, όμως, καθόλου σπάνιο ένας χωρισμός να προκύψει και στο 1 με 2 χρόνια γάμου (στοιχεία ΕλΣτατ).

Ευτυχώς, δεν καταλήγει κάθε συζυγική διαφορά ή καυγάς σε διαζύγιο.

Το γραφείο μας έχει αναλάβει περισσότερα από 500 διαζύγια ανά τις δεκαετίες ύπαρξης του. Αξίζει να σημειώσουμε ότι υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες με την σωστή καθοδήγηση μας, το ζεύγος κατέληξε να μην χωρίσει. Σκοπός μας, είναι η όσο το δυνατόν ευτυχέστερη κατάληξη για τα εμπλεκόμενα μέρη, το οποίο επιδιώκουμε μέσω της ουσιαστικής επαφής με αυτά, όπου προσπαθούμε να ανιχνεύσουμε τις πραγματικές επιθυμίες και ανάγκες τους.

Φυσικά, εάν οι καταστάσεις γίνουν αδιέξοδες και απολύτως δυσλειτουργικές, οι σύζυγοι έχουν σαφή δικαιώματα και πολλές επιλογές. Εδώ παραθέτουμε κάποιες από αυτές σε συνδυασμό με σχετικές συμβουλές.

Θα χαρούμε να σας δούμε και από κοντά για να συζητήσουμε για όποιο ζήτημα σας απασχολεί και να συνδράμουμε με τον καλύτερο δυνατό και ουσιαστικό τρόπο.

Συχνές ερωτήσεις

Ακολουθούν ερωτήσεις που μας γίνονται συχνά.

Τι επιλογές έχω;  

Οι επιλογές που έχεις είναι οι εξής : 

1. Συναινετικό διαζύγιο ή 2. Διαζύγιο με αντιδικία. Το 2017 περίπου 72% των διαζυγίων ήταν συναινετικά, ενώ 28% ήταν κατ’αντιδικία (συχνότερος λόγος η διάσταση). Για λεπτομέρειες βλέπε κάτω.

Μπορώ να έρθω για μια πρώτη μη δεσμευτική συζήτηση;

Ναι, φυσικά και μπορεί να λάβει χώρα μια πρώτη συνάντηση και να εξετάσουμε από κοντά τις προοπτικές και τον ιδανικότερο τρόπο αντιμετώπισης των ζητημάτων που σε απασχολούν.

Ποια εξειδίκευση έχει το γραφείο; Ποιες υπηρεσίες μπορεί να προσφέρει;

Η ομάδα μας αποτελείται από νέους ανθρώπους με ενέργεια, αλλά και ανθρώπους με δεκαετίες εμπειρίας. Αυτός ο συνδυασμός σημαίνει ότι είμαστε σε θέση να βρούμε την λύση, που σας ταιριάζει προσωπικά καλύτερα. Επιπλέον, συνεργαζόμαστε με ψυχολόγους εξειδικευμένους στα εν λόγω ζητήματα , για κάθε ανάγκη, που μπορεί ενδεχομένως να ανακύψει, όσο διαρκεί ή διαδικασία του διαζυγίου.

Μπορείτε να μου δώσετε λεπτομέρειες σχετικά με τις επιλογές μου;

Βεβαίως.

Συναινετικό διαζύγιο

Η πρώτη επιλογή αποτελεί και την ταχύτερη, οικονομικότερη και πλέον συμφέρουσα λύση, η οποία και είναι προτεινόμενη από εμάς. Εξετάζεται σε όλες τις περιπτώσεις σε πρώτη φάση και προτρέπουμε τα μέρη να προβούν σε αυτή.

Η εν λόγω διαδικασία του συναινετικού διαζυγίου έχει απλουστευθεί ακόμη περισσότερο με τον νέο νόμο και λαμβάνει χώρα ενώπιον συμβολαιογράφου παρουσία των δικηγόρων αμφότερων των μερών.

Πλέον, οι σύζυγοι, υπό την προϋπόθεση ότι συμφωνούν να προχωρήσουν σε από κοινού λύση του γάμου τους μπορούν να αιτηθούν διαζύγιο μέσω των δικηγόρων τους με συμβολαιογραφική πράξη, παρακάμπτοντας με τον τρόπο αυτό τον έλεγχο του δικαστή.

Οι δικηγόροι αναλαμβάνουν την σύνταξη ιδιωτικού συμφωνητικού, όπου εκεί δηλώνουν την επιθυμία λύσης του γάμου τους και επιπλέον, εάν υπάρχουν ανήλικα τέκνα ρυθμίζονται ζητήματα, όπως διατροφή, επικοινωνία, επιμέλεια.

Το ιδιωτικό συμφωνητικό υπογράφεται είτε από τους συζύγους ενώπιον της Γραμματείας του Ειρηνοδικείου της έδρας του συμβολαιογράφου, που θα καταρτίσει τη συμβολαιογραφική πράξη, όπου δίδεται η σχετική βεβαίωση του γνησίου υπογραφής, είτε από τους πληρεξουσίους δικηγόρους των συζύγων, αφού έχει προηγηθεί η σύνταξη ειδικού πληρεξουσίου εγγράφου ενώπιον Συμβολαιογράφου, εντός μηνός πριν την υπογραφή του συμφωνητικού.

Εντός 10 ημερών από την υπογραφή του συμφωνητικού, αυτό υποβάλλεται ενώπιον του Συμβολαιογράφου, ο οποίος και αναλαμβάνει την κατάρτιση της συμβολαιογραφικής πράξης λύσης του γάμου, η οποία υπογράφεται από τους συζυγούς και τους πληρεξούσιους δικηγόρους τους ή από τους τελευταίους και μόνο, υπό την προϋπόθεση ότι είναι ειδικά εξουσιοδοτημένοι, με ειδικό πληρεξούσιο, το οποίο έχει συνταχθεί εντός μηνός από την υπογραφή της πράξης. Με τον τρόπο αυτό, επικυρώνεται η συμφωνία των μερών αναφορικά με την λύση του γάμου τους και την ρύθμιση των ζητημάτων, που αφορούν στα ανήλικα τέκνα τους.

Η εν λόγω συμφωνία, η οποία έχει ισχύ για τουλάχιστον 2 έτη, αποτελεί εκτελεστό τίτλο κατά τις διατάξεις των άρθρων 950 και 951 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Μετά την λήξη ισχύος αυτής μπορεί να γίνει εκ νέου συμφωνία επί των ιδίων ζητημάτων κατά τον ίδιο τρόπο.

Στην περίπτωση, που μεταξύ των συζύγων είχε τελεστεί θρησκευτικός γάμος, τότε θα πρέπει να ακολουθήσει η διαδικασία της πνευματικής λύσης αυτού. Συγκεκριμένα, ένας  εκ των συζύγων υποβάλει αίτηση, ενώπιον του Εισαγγελέα Πρωτοδικών, ζητώντας την έκδοση εισαγγελικής παραγγελίας για την πνευματική λύση του γάμου. Η αίτηση αυτή συνοδεύεται από αντίγραφο της συμβολαιογραφικής πράξης λύσης του γάμου. Έπειτα, το αντίγραφο της συμβολαιογραφικής πράξης λύσης μαζί με την παραγγελία της πνευματικής λύσης συνυποβάλλονται στην Ιερά Μητρόπολη, όπου ανήκει ο ιερός ναός όπου τελέστηκε ο γάμος.

Με την προσκόμιση των ανωτέρω εγγράφων στο Ληξιαρχείο, όπου είχε δηλωθεί η τέλεση του γάμου, δηλώνεται πια η λύση αυτού.

Αντιδικία

Η δεύτερη επιλογή είναι αυτή του διαζυγίου με αντιδικία, στην περίπτωση που το ζευγάρι αδυνατεί να λάβει από κοινού απόφαση για την λύση του γάμου. Σύμφωνα με τον νόμο, ένας γάμος είναι δυνατό  να λυθεί με διαζύγιο με αντιδικία όταν : α. έχει υποστεί κλονισμό ή β. όταν υπάρχει διετής (τουλάχιστον ) διάσταση μεταξύ των συζύγων.

α. Οι λόγοι, οι οποίοι συνιστούν κλονισμό μπορεί να ποικίλουν. Συγκεκριμένα, ο νόμος ορίζει μια σειρά περιπτώσεων, που αποτελούν ισχυρά τεκμήρια κλονισμού (μοιχεία, διγαμία,  εγκατάλειψη συζυγικής στέγης, άσκηση ενδοοικογενειακής βίας). Παρόλαυτα απαραίτητη προϋπόθεση είναι  η εξακολούθηση της εγγάμου συμβίωσης να είναι αφόρητη για τον έναν από τους 2 συζύγους, ο οποίος και μπορεί να προβεί μονομερώς σε ενέργειες για την λύση του γάμου, υποβάλοντας αίτηση διαζυγίου. 

β.Εφόσον έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον 2 ετών, κατά το οποίο το ζευγάρι βρίσκεται τόσο σε σωματική, όσο και πνευματική διάσταση και εκλείπει η επιθυμία για τη συνέχιση της εγγάμου συμβιώσεως, ανεξαρτήτως  υπαιτιότητας του ενός ή άλλου συζύγου, ο κλονισμός τεκμαίρεται αμάχητα και η αίτηση διαζυγίου μπορεί να γίνει από οποιονδήποτε εκ των δύο. Ο χρόνος της διάστασης υπολογίζεται κατά τον χρόνο συζήτησης της αγωγής, ακόμα και αν παρεμβλήθηκαν διαστήματα κατά την διάρκεια της διετίας, που το ζευγάρι ήταν μαζί στην προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεων τοιυ.

Οφείλουμε να τονίσουμε ότι η διαδικασία του διαζυγίου με αντιδικία είναι εξαιρετικά σύνθετη, η οποία είναι ακόμη πιο απαιτητική, όταν υπάρχουν και ανήλικα παιδιά. ΟΙ καταστάσεις, που μπορεί να προκύψουν εν μέσω μιας τέτοιας διαδικασίας απαιτούν προσεκτικό και λεπτό χειρισμό, εμπειρία σε συνδυασμό με ενσυναίσθηση.

Όπως ήδη τονίσαμε το κόστος της διαδικασίας του συναινετικού διαζυγίου είναι πολύ μικρότερο αυτού ενός διαζυγίου με αντιδικία. Και αυτό γιατί η πρώτη επιλογή είναι μια διαδικασία, η οποία ολοκληρώνεται με την υπογραφή και επικύρωση ενός ιδιωτικού συμφωνητικού. Αντιθέτως, η δεύτερη επιλογή ενός διαζυγίου με αντιδικία είναι πολύ πιθανό έως βέβαιο να συνίσταται σε ξεχωριστά δικαστήρια (με τα αντίστοιχα έξοδα για το κάθε ένα).  

Υπάρχουν και άλλα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τα διαζύγια;

Φυσικά.

Στον επόμενο πίνακα βλέπουμε τα διαζύγια κατά την ηλικία των συζύγων. Κρισιμότερη ηλικία τα 40-44.

Επίσης μπορούμε να κοιτάξουμε τα διαζύγια ανάλογα με τα έτη του γάμου. Η πιθανότητα διαζυγίου ανεβαίνει ραγδαία όσο πλησιάζουν τα 7 χρόνια γάμου, και πέφτει σταδιακά μετά.

Τέλος, μπορούμε να δούμε την διαχρονική εξέλιξη γάμων και διαζυγίων στην χώρα.